از جمله تکنیکهای پرکاربرد در پایش وضعیت گیربکس ها، میتوان به تکنیک آنالیز ارتعاشات و آنالیز روغن اشاره نمود. در روش آنالیز ارتعاشات، ارتعاشات ماشین اندازهگیری شده و بر اساس آن وضعیت دستگاه ارزیابی میشود و در صورت لزوم به عیب یابی تجهیز پرداخته میشود. در آنالیز ارتعاشات بر اساس روشهای پردازش سیگنال در حوزه زمان و فرکانس وضعیت دقیق گیربکس تعیین می شود.
اگرچه تکنیکهای رایج بر مبنای تحلیل طیف فرکانسی بر اساس تبدیل فوریه، ابزار خوبی برای بررسی سیگنال های پایا به شمار میرود با این حال برخی از نقایص روش یاد شده بهره گیری از آن را در تحلیل سیگنال های گذرا، دشوار می سازد. به منظور بررسی وضعیت چرخدندهها از نظر عیوب نقطه ای لازم است سیگنال زمانی از نظر مدولاسیون دامنه و فرکانسی مورد بررسی قرار گیرد. به عبارت دیگر هر چند مطالعهی اطلاعات در حوزه فرکانس راهکار ساده و سریعتری است اما به منظور تحلیل دقیق وضعیت ارتعاشات گیربکس بررسی اطلاعات در حوزه زمان ضروری است.
منظور از مدولاسیون دامنه نوسانات منظم دامنه در سیگنال زمانی است. از سوی دیگر پدیدهی نوسانات منظم فرکانس یک سیگنال را مدولاسیون فرکانس گویند. طیف فرکانسی یک سیگنال با مدولاسیون فرکانسی نیز شامل فرکانس حامل و فرکانس سایدباند حول فرکانس حامل است. لازم به ذکر است فرکانس سایدباند از مجموع و تفاضل فرکانس حامل و مضرب فرکانس مدولاتور حاصل میگردد.
به طور کلی و به بیان ساده، مدولاسیون دامنه را میتوان به سان یک بردار چرخان با اندازهی متغیر و فرکانس ثابت و مدولاسیون فرکانسی را به سان بردار چرخان با اندازهی ثابت و فرکانس متغیر انگاشت.
در عمل بسیاری از عیوب همانند ناهمراستایی، خارج از مرکزیت و بک لش موجب ایجاد مدولاسیون دامنه با ترکیب فرکانس درگیری چرخدنده به عنوان فرکانس حامل و فرکانس دور چرخدنده به عنوان فرکانس مدولاتور میگردد. از سوی دیگر سایش، ترک و شکستگی دندانه موجب ایجاد مدولاسیون فرکانس با فرکانس حامل برابر با فرکانس درگیری چرخدنده و فرکانس دور چرخدنده به عنوان فرکانس مدولاتور میگردد. بدین ترتیب کلیهی عیوب موضعی از قبیل ناهمواری سطوح، خوردگی، ترک در ریشه، سایش دندانه و شکستگی دندانه در سیگنال زمانی ارتعاشات قابل رصد است.
در ادامه چندین مورد کاوی از عیب یابی گیربکس های مورد استفاده در صنایع مختلف کشور ارائه خواهد شد.